Sopraan Lauren Armishaw, die vorige maand nog onder andere de aria Öffne dich, mein ganzes Herze uit BWV 61 in het kerstconcert van de Nederlandse Bachvereniging zong, zingt op 31 januari onder leiding van Gilles Michels cantate BWV 84 van J.S. Bach: Ich bin vergnügt in meinem Glücke. Organist bij deze dienst is Bert Mooiman. De voorganger is ds. Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente en voor het bijzonder kerkenwerk. De dienst vindt plaats vanuit de Hooglandse Kerk. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus kan niemand in de kerk de dienst bijwonen. De cantatedienst is alleen te volgen via een videostream.

Lauren Armishaw

Deze solocantate voor sopraan is voor het eerst uitgevoerd op 9 februari 1727, zondag Septuagesima, zeventig dagen voor Pasen. Cantate BWV 84 is gemaakt bij Matteüs 20: 1-16, de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard. Het thema is: de verhouding tussen inzet en beloning. De cantate komt uit een periode waarin J.S. Bach veel solocantates componeerde. Bachspecialist Van Hengel merkt hierover op: “Wij weten niet of we het grote aantal solocantates in deze periode te danken hebben aan Bachs ontevredenheid over de prestaties van zijn koor; wel is duidelijk dat hij over het niveau van zijn concertisten (bas en sopraan) niet te klagen had. De eerste aria van cantate BWV 84 is voor de sopraan moeilijker dan enige andere”. En in overeenstemming met de strekking van het libretto is ook Bachs compositie zelf een oefening in bescheidenheid: de eenzame solist wordt slechts begeleid door een hobo, vijf strijkers en orgel. Maar met deze minimale bezetting schrijft Bach wel weer een zeer rijke en gevarieerde cantate.

Door de strenge maatregelen tegen het coronavirus worden geen deelnemers bij de dienst in de Hooglandse Kerk toegelaten. Iedereen kan de cantatedienst meebeleven via een live videostream op de website. De videostream blijft nog een week na de dienst beschikbaar. De videostream is onbeperkt toegankelijk. Vanwege de kosten wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. De link naar de videostream en de liturgie staan vanaf 29 januari op de website.

Categories: Cantate