Sopraan Bobbie Blommesteijn zingt onder leiding van Gilles Michels op zondag 11 april, om 17.00 uur, in de Hooglandse Kerk In Jesu hab ich Trost und Frieden, cantate GWV 1131/44 van Christoph Graupner (1683-1760). Organist bij deze dienst is Bert Mooiman. De voorganger is ds. Ad Alblas, voormalig predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente en voor het bijzonder kerkenwerk.

Deze solocantate voor sopraan is voor het eerst uitgevoerd op 12 april 1744, zondag Quasimodo geneti, de eerste zondag na Pasen. Christoph Graupner, vanaf 1711 kapelmeester in Darmstadt, heeft in totaal 1481 cantates gecomponeerd. Zijn opleiding, op het orgel en in de compositie, heeft hij in Leipzig van Thomascantor Johann Kuhnau gekregen. Toen deze in 1722 overleed, was Graupner de favoriete opvolger, maar hem werd ontslag geweigerd in Darmstadt en zo kwam deze positie beschikbaar voor Johann Sebastian Bach.

De tekst van deze cantate is afkomstig van Georg Christian Lehms, van wie ook Bach een aantal teksten benutte. Lehms was hofdichter en -bibliothecaris in Darmstadt. Hij overleed 30 jaar voor Graupner zijn tekst tot cantate maakte. Opmerkelijk is de spanning tussen de tekst van Lehms en de muziek van Graupner. Waar Lehms, ook na Pasen, het menselijk lijden blijft benadrukken, weet Graupner de uitbundige vreugde van de opstanding tot klinken te brengen.

Categories: Cantate