Op 19 maart om 17:00 bent u van harte welkom in de Hooglandse kerk voor de cantatevesper. Op het programma staan delen uit de ‘Johannes Passion’ (BWV 245) van J.S Bach, uitgevoerd door Alphens Barok Consort en Westeinde Baroque o.l.v. Joost van Velzen.

De dienst wordt uitgezonden via de livestream. De liturgie treft u hier. Uw bijdrage aan de collecte wordt zeer op prijs gesteld.

Toen Bach nog geen jaar cantor was in Leipzig, schreef hij muziek op het lijdensverhaal van Jezus. Hij gebruikte daarvoor het evangelie van Johannes, namelijk hoofdstuk 18 en 19, in de vertaling van Luther. In de vesperdienst van Goede Vrijdag 1724 voerde hij voor het eerst deze Johannes Passie uit in de Nicolaikirche. Op veel plaatsen in de muziek maakt Bach gebruik van muzikale symboliek, bijvoorbeeld waar hij aan het begin van het majestueuze openingskoor, ‘Herr unser Herscher’ de compositie direct opdraagt aan God, door de drie tonen es, d en g, die staan voor Soli Deo Gloria. .

De evangelietekst wordt afgewisseld door aria’s en koralen, met aan het einde de aria : ‘Es ist volbracht’, gevolgd door het grootse slotkoraal ‘Ruht wohl’. Hierna voegt Bach nog  het tedere slotkoraal ‘Ach Herr, lass dein lieb Engelein’ toe, waarin zijn eigen levenseinde centraal staat, waardoor  dit markante koraal  deze Passiemuziek de kracht van een geloofsbelijdenis verleent.

Op zondag 19 maart worden delen uit deze Johannes Passie uitgevoerd door het Alphens Barok Consort en Westeinde Baroque onder leiding van Joost van Velzen. De solisten zijn Maaike Landman (sopraan) en Johanni Ackerman (alt)

Bij deze cantatevesper is Willeke Smits de organist en de voorganger is ds. Margreet Klokke, predikant van de Leidse Binnenstadsgemeente en voor Bijzonder Kerkenwerk Leiden.   

Draagt u de cantatediensten een warm hart toe? Steun ons dan! U kunt uw collectebijdrage overmaken via bovenstaande QR-code, link naar het betaalverzoek, of via NL37 INGB 0006 895763 t.n.v. Stichting Cantate Domino o.v.v. “Collecte 19 maart”.